Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Μπαμπάδες με …μητρικό ένστικτο;

Για δεκαετίες οι ψυχολόγοι και οι ερευνητές υπέθεταν ότι το ένστικτο της μητέρας ήταν αλάθητο. Μια έρευνα όμως δείχνει ότι ίσως τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά.
Σύμφωνα με νέα μελέτη και οι μπαμπάδες έχουν αυτό που λέμε "μητρικό" ένστικτο, αφού μπορούν να αναγνωρίσουν εξίσου καλά με τις μαμάδες το ιδιαίτερο κλάμα του μωρού τους, αν περνούν αρκετές ώρες της ημέρας μαζί του.
Ή μάλλον για την ακρίβεια το συμπέρασμα της έρευνας αναθεωρεί την άποψη ότι οι γυναίκες αναγνωρίζουν πιο εύκολα το μωρό, χάρη στο μητρικό τους ένστικτο,  όπως είχε προκύψει από προγενέστερες μελέτες.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», υποστηρίζει ότι η δυνατότητα αναγνώρισης του κλάματος του μωρού μας, δεν είναι θέμα φύλου, αλλά μάθησης.
«Δεν είναι σαφές το κατά πόσο είναι σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε το κλάμα του μωρού μας. Δεν είμαστε σαν τους πιγκουίνους που χάνουν τα μικρά τους ανάμεσα σε εκατοντάδες και πρέπει να τα αναγνωρίσουν», ανέφερε στο «LiveScience» ο Δρ. Nicolas Mathevon, από το πανεπιστήμιο Jean Monnet στη Γαλλία. 
«Παρόλα αυτά, το να είναι σε θέση ο γονιός να αναγνωρίσει το κλάμα του μωρού του, θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα και άλλες ανάγκες, όπως η πείνα ή ο πόνος», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί ηχογράφησαν το κλάμα βρεφών ηλικίας και στη συνέχεια ζήτησαν από τους 27 πατέρες και τις 29 μητέρες να ξεχωρίσουν το δικό τους ανάμεσα στα μωρά που έκλαιγαν.
Κατά μέσο όρο, οι γονείς κατάφεραν να ξεχωρίσουν το μωρό τους στο 90% των περιπτώσεων.Από την έρευνα προέκυψε ότι οι άνδρες μπορούσαν να ξεχωρίσουν το κλάμα του μικρού τους, ακριβώς όπως και οι γυναίκες, εφόσον είχαν περάσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα με τα μωρά τους.
Οι άνδρες που ξόδευαν λιγότερο χρόνο με τα μωρά τους αναγνώριζαν πιο δύσκολα το κλάμα του δικού τους μωρού. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η εμπειρία και όχι το ένστικτο καθορίζει τη δυνατότητα αναγνώρισης του κλάματος του μωρού. 

Η σύγχρονη πραγματικότητα και στην ελληνική κοινωνία είναι οι γονείς που ανατρέφουν τα παιδιά συνεργατικά...Δυστυχώς αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων -σε σχέση με την επιμέλεια των παιδιών - μετά απότο διαζύγιο ... Πάντως δεν είναι μακριά ο καιρός που και οι Ελληνες Δικαστές θα εκσυγχρονιστούν με την πραγματικότητα ...

Aν εξαιρέσει κανείς και την παράμετρο που αφορά τους γάμους και την αύξηση των διαζυγίων, υπάρχει και μια άλλη οπτική στη νέα αυτή πραγματικότητα: Όλο και περισσότεροι μπαμπάδες χρειάζονται -και απαιτούν- επαγγελματική ευελιξία, η οποία θα μπορεί να τους επιτρέπει να αντεπεξέρχονται στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τελικά στη θεσμοθέτηση νέων νόμων για τη γονεϊκότητα – προς όφελος KAI των γυναικών που παλεύουν χρόνια γι’ αυτό.
«Για όσο καιρό τέτοιου τύπου οικογενειακά θέματα θεωρούνται αμιγώς γυναικεία, είναι βέβαιο ότι θα απαξιώνονται με τη δικαιολογία ότι δεν είναι μείζονος σημασίας, μιας και αφορούν μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων», υποστηρίζει στο άρθρο του «The Masculine Mystique» ο συγγραφέας και συντάκτης Stephen Marche. «Οι άντρες αγωνίζονται καθημερινά να τα καταφέρουν όλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουν και οι γυναίκες, αλλά οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται να ανταποκριθούν ισάξια και στα δύο φύλα. Ακόμα κι αν το βάρος που μοιράζονται δεν είναι το ίδιο, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Και δεν θα σταματήσει να είναι, παρά μόνο αν και οι δύο πλευρές συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο όσον αφορά τον πραγματικό λόγο της ύπαρξής τους, που δεν είναι άλλος παρά η ανατροφή των παιδιών τους. Όταν συμβεί αυτό, τότε και η πολιτεία ίσως αποφασίσει να προσαρμόσει τη νομοθεσία στα νέα κοινωνικά δεδομένα», προσθέτει.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ σχετικό ΑΡΘΡΟ ...

http://news.pathfinder.gr/health/news-research/878618.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου