Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013
Το παιδί του διαζυγίου KAI η συνεπιμέλεια/εναλλασσόμενη κατοικία
Ορισμένες φορές οι γονείς, μετά από μία επώδυνη πορεία, φθάνουν στην απόφαση του διαζυγίου. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες για κανένα και κανείς δεν βγαίνει ικανοποιημένος από ένα διαζύγιο.
Όταν οι γονείς φθάνουν σ’ αυτή την απόφαση πρέπει να σκεφτούν τον αντίκτυπο που θα έχει στα παιδιά και πως προτίθενται να τον αντιμετωπίσουν. Το διαζύγιο είναι από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή ενός παιδιού και το αν θα προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα η όχι εξαρτάται αφ` ενός μεν από την προσωπικότητα του παιδιού και αφ` ετέρου από το χειρισμό των γονέων. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν το παιδί και να το απομακρύνουν από τις συγκρούσεις και τις βίαιες καταστάσεις που πιθανόν υπάρχουν στην οικογένεια.
Η τραυματική εμπειρία του διαζυγίου έχει άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα. Τα ψυχολογικά προβλήματα εκδηλώνονται κυρίως όταν το παιδί βρίσκεται στο μέσον της σύγκρουσης, όταν είναι μάρτυρας σε σκηνές εχθρότητας μεταξύ δύο ανθρώπων που αγαπάει και πρέπει να αποφασίσει ποιός από τους δύο έχει δίκιο. Η ψυχική ένταση του παιδιού είναι πολύ μεγάλη όταν αποτελεί μέρος της διαμάχης των δύο εμπόλεμων γονέων και σημείο αναφοράς για τις κατηγορίες, που οι γονείς εκτοξεύουν ο ένας εναντίον του άλλου για αδιαφορία, εγκατάλειψη, ανεπάρκεια η μεροληπτική στάση. Συχνά επίσης το παιδί χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση οικονομικών διαφορών μεταξύ των δύο γονέων.
Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά ελπίζουν στην επανασύνδεση της οικογένειας ακόμη και μετά από 10 – 15 χρόνια. Στην ενήλικη ζωή τους έχουν μειωμένη ικανότητα να διαμορφώσουν σταθερές σχέσεις με πρόσωπα του άλλου φύλου. Το παιδί του διαζυγίου έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ένας οξύθυμος, ανασφαλής και επιθετικός ενήλικος.
Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που καθορίζει τις επιπτώσεις της διάλυσης της οικογένειας στα παιδιά, είναι η στάση των γονέων πριν και μετά το διαζύγιο. Το πρώτο ερώτημα που συνήθως τίθεται αφορά στην ανακοίνωση του διαζυγίου. Οι εξηγήσεις που θα δοθούν στο παιδί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια. Τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν την τάση να ερμηνεύουν τα πάντα με επίκεντρο τον εαυτό τους. Έτσι συχνά βιώνουν το διαζύγιο ως εγκατάλειψη, απόρριψη η ενοχοποιούνται ότι είναι κακά παιδιά και ο γονιός που έφυγε δεν τα αγαπά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τις δυσμενείς συνέπειες που έχει για τους ενήλικες ένας αποτυχημένος γάμος και να αντιληφθούν τους πραγματικούς λόγους του διαζυγίου. Σημαντικό είναι η επαφή με τον γονιό που φεύγει να συνεχίσει να είναι συχνή και καθορισμένη. Το παιδί που περιμένει το γονέα, ο οποίος δεν έρχεται, βλέπει τους φόβους εγκατάλειψης να επιβεβαιώνονται και βυθίζεται σε πραγματική απελπισία....
Τα ζητήματα πειθαρχίας είναι ένα άλλο θέμα που δεν πρέπει να παραβλεφθεί για τα παιδιά του διαζυγίου. Ο γονιός, με τον οποίο μένουν μαζί, έχει συνήθως την τάση υπερπροστασίας και χαλάρωσης των κανόνων πειθαρχίας για να απαλύνει τον πόνο και το στρες του παιδιού. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ανάγκη από σταθερά όρια και κανόνες πειθαρχίας. Σε μια φάση της ζωής τους, που νοιώθουν ότι τα πάντα αλλάζουν γύρω τους, η πειθαρχία αποτελεί ασφαλή βάση για να μπορέσουν να κυριαρχήσουν στο άγχος τους και να συνεχίσουν να τα καταφέρνουν στις σχολικές τους επιδόσεις και την κοινωνική τους ζωή.
Σημαντικός παράγων για την ψυχική ισορροπία του παιδιού και τη φυσιολογική του εξέλιξη είναι η αίσθηση συνέχειας. Οι δύο γονείς, παρ` όλο που δεν συνεχίζουν τη ζωή τους ως ζευγάρι, θα πρέπει να συνυπάρχουν και να παίρνουν κοινές αποφάσεις για θέματα που αφορούν στο παιδί.
Λαζαράτου Ελένη (Επίκ. Καθηγήτρια Παιδο-ψυχιατρικής. Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών).http://blogs.sch.gr/kantonopou/2013/10/13/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%85%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85/
Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ............
ΣΥΓΑΠΑ WWW.SOS-SYGAPA.EU
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013
Πάμε Πακέτο: Ο θείος της ήταν ο πατέρας της!!
12 Νοε 2013. Ο αποστολέας του πρώτου πακέτου είναι ένας άνδρας 30 ετών, ο οποίος πέρασε...
τα μισά χρόνια της ζωής του κάνοντας χρήση σκληρών ναρκωτικών ουσιών. Από την εφηβεία του, ο Παντελής ακολούθησε σκοτεινά μονοπάτια και εγκλωβίστηκε στη δική του παραίσθηση, που άλλοτε θύμιζε παραμύθι κι άλλοτε κόλαση. Σε αυτή την κόλαση όμως δεν ήταν μόνος. Το πρόβλημά του βίωναν κι οι δικοί του άνθρωποι και πολύ περισσότερο η μητέρα του. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο Παντελής κατάφερε να πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια του και να κλείσει για πάντα το κεφάλαιο ναρκωτικά. Μέσω της εκπομπής, θέλει να εκφράσει μία «συγγνώμη» και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη μητέρα του. Τη γυναίκα που για χρόνια ζούσε τον δικό της Γολγοθά προσπαθώντας να σώσει το παιδί της από τον κόσμο των ναρκωτικών. Πώς θα αντιδράσει η παραλήπτρια όταν συνειδητοποιήσει ότι αποστολέας του πακέτου είναι ο γιος της;Το άνοιγμα του δεύτερου πακέτου θα φέρει στο φως μια υπόθεση υιοθεσίας που πραγματοποιήθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες. Η Σωτηρία και η Χριστίνα είναι δύο αδελφές με μοναδικό σκοπό ζωής, τον εντοπισμό της μεσαίας αδελφής τους. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης είχαν αναγκάσει τους γονείς τους να δώσουν τη μεσαία κόρη τους σ’ ένα ζευγάρι μακρινών συγγενών που δεν μπορούσαν ν’ αποκτήσουν δικά τους παιδιά. Η Σωτηρία δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που αποχωρίστηκε την αδελφή της. Για χρόνια, δεν τολμούσαν να κάνουν το πρώτο βήμα μιας και δεν ήθελαν να την αναστατώσουν. Μάθαιναν νέα για την εξέλιξη της ζωής της μέσω μιας θείας τους, η οποία όμως έφυγε από τη ζωή. Τα στοιχεία που έχουν πλέον για την αδελφή τους είναι ελάχιστα.
Γνωρίζει η παραλήπτρια για την υιοθεσία της και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε; Πώς θα αντιδράσει στην πληροφορία ότι ο θείος που την επισκεπτόταν μέχρι τα 19 της, ήταν ο βιολογικός της πατέρας; - See more at: http://www.gkourou.com/2013/11/blog-post_18.html#sthash.cxN1U1mn.dpuf
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013
Book - Βιβλίο Articles on Fathers' Rights Movement by Country
http://www.factualworld.com/article/Fathers'_rights_movement_by_country
Πληροφορίες βιβλιογραφίας
Please note that the content of this book primarily consists of articles available from Wikipedia or other free sources online. Hephaestus Books represents a new publishing paradigm, allowing disparate content sources to be curated into cohesive, relevant, and informative books. To date, this content has been curated from Wikipedia articles and images under Creative Commons licensing, although as Hephaestus Books continues to increase in scope and dimension, more licensed and public domain content is being added. We believe books such as this represent a new and exciting lexicon in the sharing of human knowledge. This particular book is a collaboration focused on Fathers' rights movement by country.More info: The fathers' rights movement has evolved in many countries. This article provides details about the fathers' rights movement in specific countries.
Τίτλος | Articles on Fathers' Rights Movement by Country, Including: Fathers' Rights Movement in the UK, Fathers' Rights Movement in Italy, Fathers' Rights Mov |
Συγγραφέας | Hephaestus Books |
Εκδότης | Hephaestus Books, 2011 |
ISBN | 1242979573, 9781242979576 |
Μέγεθος | 34 σελίδες |
1.000.000 divorced fathers are living in Greece. With the present Greek family civil law, there is almost no option for shared or joined parenting between parents in a case of divorce. In 98% of these cases, the Greek judges decide against the fathers and order that the mothers will have the exclusive child custody. The unic association SYGAPA with 35.000 members, hold many activities for equality between parents and for changing the Greek civil law. As of 2013Greek fathers are still expecting real equality from politicians. They have created the "European Social Movement" covering all European countries.
History:
The association SYGAPA www.sos-sygapa.eu with his President Nicolas Spitalas have change the mentality and his 35.000 members support the actions: 2003: mediation, 2004: Scientific actions, 2005: International Forum, 2006: Congress, 2007: activists actions, 2008: Organisation at Thessaloniki, 2009: Athens-Syntagma, 2010: Conference at Drama, 2011: activism at Larissa, 2012: Publication of books, 2013: propositions for the family law.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)