Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πατέρας… με τη σφραγίδα του DNA!!!

Πατέρας… με τη σφραγίδα του DNA!!!
Η εξακρίβωση των βιολογικών δεσμών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, το γνωστό πια «Τεστ DNA», παρέμεινε πολλά χρόνια ως ταμπού στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα, κατανοώντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας εξέτασης και τα οφέλη που έχει να προσφέρει, το τεστ αυτό δεν είναι παρά η μοναδική αξιόπιστη οδός προς την ανεύρεση της προσωπικής μας αλήθειας.
Κάθε άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να γνωρίζει τι τον συνδέει με το παρελθόν και τι αφήνει πίσω του για το μέλλον. Η εξακρίβωση της βιολογικής του σύνδεσης με τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, προσδίδει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, βοηθάει στην ομαλότερη συμβίωση μεταξύ τους καθώς και στην ανάπτυξη βαθύτερων και πιο ειλικρινών σχέσεων. Η διαδικασία του τεστ είναι απλή. Λίγο σάλιο από τους συμμετέχοντες είναι αρκετό για να απαντήσει με σιγουριά στις αμφιβολίες που βασανίζουν το μυαλό.

Εκτός όμως από την προσωπική ανάγκη του καθένα να γνωρίζει που ανήκει, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου μια εξέταση DNA μπορεί να προσφέρει τη λύση σε υποθέσεις που μέχρι σήμερα παρέμεναν άλυτες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι κληρονομικές διεκδικήσεις από τρίτους που υποστηρίζουν πως είναι τέκνα (ή συγγενείς) ενός ατόμου. Ακόμα και αν το άτομο αυτό δεν είναι στη ζωή, η εξέταση DNA μπορεί και πάλι να πραγματοποιηθεί με την ίδια αξιοπιστία, αρκεί να έχει κανείς ένα αντικείμενο του αποθανόντος (οδοντόβουρτσα, τρίχες, ρούχα, οστά, αποτσίγαρα, χειρόγραφες σημειώσεις κτλ.) πάνω στο οποίο θα ανιχνευθεί το βιολογικό του υλικό. Η σύγκριση του υλικού αυτού με το DNA του υποτιθέμενου τέκνου θα επικυρώσει ή θα καταρρίψει τα λεγόμενά του.
Μια άλλη περίπτωση όπου θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η πατρότητα ενός τέκνου είναι οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου έχουν σημειωθεί τραγικά λάθη σε κλινικές με αποτέλεσμα τη εμφύτευση λάθος εμβρύου σε γυναίκες και κατά συνέπεια τη γέννηση λάθος παιδιού. Τέτοιου είδους λάθη είναι γενικά πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν και μόνο μια εξέταση DNA μπορεί να τα αποκαλύψει.
Η εξακρίβωση των βιολογικών δεσμών είναι επίσης πολύ σημαντική σε ιατρικό επίπεδο. Γνωρίζοντας κανείς τις καταβολές του μπορεί να προφυλαχθεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα κληρονομικά νοσήματα και αντίστοιχα να προφυλάξει και τους βιολογικούς του απογόνους.
ΗΟι πληροφορία που παρέχει ένα τεστ DNA είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την ποιότητα ζωής μας. Είτε για ιδιωτικούς είτε για ιατρικούς σκοπούς, η εξέταση αυτή είναι πλέον ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της επιστήμης για την εξακρίβωση της αλήθειας.
Η επιστημονική ομάδα της DNAlogy
98 Vouliagmenis Ave, 16674 Glyfada, Athens, Greece
Tel/Fax: (+30)210 9650370

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου